Değerli dostlarım,
Öncelikle Suriye’ de dün akşam şehit düşen Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, yüce milletimize başsağlığı diliyorum.
Bu satırlarda sık olarak sizlere araç paylaşımı hakkında görüşlerimi aktarmaya çalışıyorum.
Giderek otomobil yerine otomobil kullanımının pazarlandığı günümüzde, ABD’ de Uber ile başlayan dijital platformda araç paylaşım uygulamalarının AB ülkeleri, Çin ve Rusya gibi büyük pazarlarda da daha çok tercih edildiğini görüyoruz. Car2Go, Drivy, Delimobil, WeShare ve ToyotaShare gibi uygulamalar, özellikle 30 yaş altı genç kullanıcıların yoğun olarak kullanımına sahne oluyor.
Ülkemizde de araç paylaşımında bu hafta önemli bir gelişme sağlandı.
Bir çoğumuz biliyoruz; 2018 yılının ikinci yarısında Anadolu Holding bünyesindeki Çelik Motor A.Ş. tarafından dakikalık araç kullanım uygulaması Moov adı ile hayatımıza katılmıştı.
Bu kez, 26 şubat 2020 tarihinden itibaren Moov uygulaması İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir ili genelinde İzmir Akıllı Paylaşım ismiyle desteklenmeye başladı. Burada altı çizilecek farklılık şu oldu : Ülkemizde ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi araç paylaşımını bir kent yaşamı politikası haline getirmiş oluyor. Ek olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ ne ait İzelman A,Ş tarafından işletilen otoparklar da uygulama kapsamında ücretsiz kullanılabiliyor. Bu çok önemli bir gelişme vesilesiyle başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tunç SOYER’i, Başkan Yardımcısı sayın Mustafa ÖZUSLU’yu , Belediye’nin ve İzelman’ın emek sahibi olan yöneticilerini kutluyorum.
Böylece, akıllı telefonlardan tamamen dijital olarak ister dakikalık, ister saatlik araç kiralama esnekliği İzmir’lilerin hizmetine sunulmuş oluyor. İsteyen, kendisine en yakın yerdeki otomobili akıllı telefonunda buluyor, istediği dakika için kiralıyor ve gideceği yerde trafiğe uygun yerde bırakabiliyor. Arada hiç bir aracı kimse olmadan her işlem dijital ortamda tamamlanıyor. Gelişmiş dijital teknolojilerle donatılmış bu çağdaş hizmeti ülkemize kazandıran Çelik Motor A.Ş. yöneticisi meslektaşlarımı da ayrıca kutluyorum.
PwC tarafından yapılan analizler, dünyada paylaşım ekonomisi büyüklüğünün 2013 te 15 Milyar $ iken 2025 yılında 335 Milyar $ büyüklüğe ulaşacağını gösteriyor. Aslan payı ise araç paylaşımına ait. AB ülkelerinde araç paylaşımını kullanan kişi sayısının 2019 yılında 15 Milyon iken 2025 yılında 40 milyonu bulacağı Frost& Sullivan tarafından öngörülüyor.
Araç paylaşımında kullanılan bir otomobilin, bireysel kullanımdaki 10 otomobilin yerine geçerek sadece ekonomik katkı değil,aynı zamanda emisyonu azaltarak çevreye de çok olumlu katkı yaptığını görüyoruz.
Yakın bir gelecekte ticarileşecek olan otonom otomobiller ile hayatımıza tamamen araç paylaşımı girmiş olacak. O nedenle şimdiden benzer proje ve girişimleri çoğaltmayı başarmalıyız.
Umarım İzmir Akıllı Paylaşım uygulamaları ülkemizdeki diğer şehirlerimiz tarafından örnek alınacak bir önemli kent politikası haline gelir.
Gelecek yazılarımda buluşmak üzere.
İbrahim Aybar
Commentaires